moneyMoet u inkomstenbelasting betalen of werkt u als zelfstandig ondernemer ?

Inkomstenbelasting

Een Gastouder is niet in dienst van het gastouderbureau. De gastouder moet zelf de inkomsten opgeven aan de belasting en moet daar ook inkomstenbelasting over betalen.

Voor je belasting betaalt mag je eerst de door jou gemaakte kosten aftrekken van het verdiende bedrag. Het kan gaan om zaken als reiskosten (€ 0,19 per kilometer) maar bijvoorbeeld ook de aanschaf van speelgoed, babyartikelen en dergelijke. Wel moet je aannemelijk kunnen maken dat je deze kosten echt voor je werk als gastouder hebt gemaakt.

Gastouder als zelfstandig ondernemer

Sommige gastouders werken als zelfstandig ondernemer. Voordeel hiervan is dat je als zelfstandig ondernemer recht hebt op een aantal fiscale voordelen (onder andere de “zelfstandigenaftrek”). Om als zelfstandig ondernemer geaccepteerd te worden door de belastingdienst moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen: lees verder

  • Je moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel
  • Je moet zelf actief aan acquisitie doen (bijvoorbeeld door het verspreiden van folders, het maken van een website)
  • Je moet minimaal 3 verschillende klanten hebben ( dat betekent  minimaal 3 verschillende vraagouders per jaar)
  • Je moet op jaarbasis minimaal 1225 uur aan je onderneming besteden. Voor gastouders komt daar ook nog de eis bij dat je omzet hoog genoeg moet zijn.
  • Je moet zelf je facturen maken. De betaling moet overigens wel via het gastouderbureau lopen.

Veel informatie over de belasting voor gastouders is te vinden op de volgende websites:

Desgewenst kan het gastouderbureau informatie geven over de belasting en over het werken als zelfstandig ondernemer.

Zwangerschap

Een gastouder die zwanger is kan beroep doen op een zwangerschapsuitkering via het UWV. Het gaat om een zogenaamde ZEZ-uitkering.

Informatie hierover kun je vinden op http://www.uwv.nl . Hier zie je ook hoe je deze uitkering aan kan vragen. De uitkering wordt nooit aangevraagd door het gastouderbureau, omdat je als gastouder of Nanny geen dienstverband met het gastouderbureau hebt.